Wednesday, September 20, 2017

PULUT AYAM THAI

Assalamualaikum and hye! Hampa sihat? Hehe. Harini Perlis hujan lebat jadi akak tiba2 craving nak makan Pulut Ayam Thai. Nak pi Padang Besar jauh sangat. So, google la resepi sebab kat rumah pun stok ayam banyak. Pi borong dekat Ayam Bismi haritu. Sekilo RM4.90. Mana nak cari harga tu kat tempat lain diknon. Haha.

So google punya google jumpa resepi dari blog Fiza's Cooking resepi Pulut Ayam Thai ni. Saya share ya Kak Fiza. 😚

Untuk resepi yang akak guna ni akak ada ubah sikit la sebab ada bahan yang takdak tapi still sedap jugak la rasa dia hehe. Jom cedok resepi kat bawah!

PULUT AYAM THAI
Resepi Asal: Fiza's Cooking

Bahan-bahan:
Ayam sebelah (akak campur2 dalam 8 ketul macam tu)

Bahan A: (Ditumbuk halus)
5 ulas bawang putih
2 tangkai akar ketumbar (akak letak akar daun sup sebab lupa beli daun ketumbar😜)
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh lada putih (lada sulah)



Bahan B:
1½ sudu besar gula
3 sudu kicap cair (akak letak kicap manis tamin)
¼ sudu teh garam
¼ cawan air
½ tepung beras (ni letak last time nak goreng)

Bahan C:
½ cawan bawang merah

Bahan D:
2 cawan Beras Pulut Susu

Cara-cara:

Tumbuk semua Bahan A dan gaulkan dengan ayam sehingga sebati. Masukkan semua Bahan B KECUALI tepung beras. Sebab yang tu letak last. Gaul-gaul sampai rata. Akak tutup ayam tu dengan plastic wrap dan masukkan dalam chiller selama 4jam. (lagi lama lagi sedap) Ayam yang diperap tu boleh alih2 la setiap 2 jam ke nak bagi semua rencah dia masuk.

Sementara nak memerap ayam tu boleh rendam beras pulut. Sebab kita nak kukus. Kalau tak rendam lama nanti keras.



Seterusnya untuk bawang goreng. Tak lengkap resepi ni kalau takdak bawang goreng ni. Bawang goreng ni kena buat sendiri, yang beli kat kedai tu tak umphhh. Kecuali kalau hampa beli kat Padang Besar la. So potong bawang dan kering kan. Akak keringkan atas tisu macam ni. 👇


After dah kering gaul garam sikit dan goreng api panas. Baru rangup!
Dah siap goreng bawang jom masak pulut. Pulut yang direndam tadi kita tapis air dia dan letakkan atas pengukus. Akak kukus dalm 40-45minit ja.
Sambil menunggu pulut masak moh kite menggoreng ayam. Keluarkan ayam dari chiller. Masukkan tepung beras tadi.

Gaul biar sebati melekat di ayam tu. Panaskan minyak dan goreng. Goreng la sampai agak2 dah masak. Kalau nak rangup goreng lama sikit. 

Bila dah masakkkkkkk hidang laaaa! Tadaaaaaa!!!!


Sedap hingga menjilat tulang. Rasa pun sama ja macam beli wey. Jimat boleh makan 1 rumah! Hehehe. Sos tu sis beli kat Padang Besar ja. Alhamdulillah hilang craving. Ok guys Selamat Mencuba!!!👋

No comments:

Post a Comment